FŐOLDALTERMÉKEKSZOLGÁLTATÁSOKGARANCIADIÁKOKNAK SPECIALITÁSOKEGÉSZSÉGPÉNZTÁRAKBEJELENTKEZÉSGÓLYAKAMERA                         

Termékek

 

Szemüvegkeretek

 

Hogyan válasszunk szemüvegkeretet?

 

A jól kiválasztott szemüveg öltöztet, nagymértékben befolyásolja a viselőjéről kialakított képet. Ennek megfelelően, nagy hangsúlyt fektetünk az Ön anatómiai és optikai adottságainak, egyedi stílusának megfelelő szín és keret anyag  kiválasztására. 

 Optikánkban vásárlóink számtalan  különböző formájú, márkájú szemüvegkeret közül válogathatnak. Nálunk minden korosztály megtalálja az igényeinek megfelelő keretet, legyen szó a legmodernebb eleganciáról, klasszikus stílusról vagy a hagyományos formákról. Üzletünkben biztosan megtalálja a legújabb trendnek megfelelő divatos szín és forma világot, a tradicionális márkáktól, a vezető divatházak legújabb modelljein át a népszerű, kedvező áru trendi termékekig. Hölgyek, férfiak és gyermekek részére egyaránt kiemelkedő a kínálatunk.

 

Amire feltétlen figyelnünk kell!

 

Nézelődni, próbálgatni, színekkel és formákkal ismerkedni bármikor lehet. Ha már komolyak a szándékaink és tényleg szemüvegre van szükségünk, mindenképpen előzze meg választásunkat egy precízen elvégzett látásvizsgálat.

A felírt dioptria ismerete nélkül soha ne válasszunk keretet, felelősségteljes szakember nem is tesz ajánlást addig a szemüvegkeretre, míg nem ismeri a páciensnek elkészítendő dioptria adatait!

Fontos szempont a szárak hosszúsága, az orrtámasz szélessége és magassága,  szemünk elhelyezkedése a keretben. A lencsék dőlésszöge más helyzetű plusz és más mínusz dioptria esetén. Elengedhetetlen szakmai szempont, hogy elkészülést követően, a viselő adottságaihoz jól van-e beállítva a szemüveg. Ezt a műveletet csak szakember tudja jól elvégezni!

Választási szempont lehet a keret anyaga, jó tudni, hogy ma már vannak nagyon könnyű és rugalmas anyagok melyeket külön forma és színvilággal gyártanak hölgyek és urak részére. Ezzel együtt nem feltétlen kerülnek sokba és igen strapabíróak. Korunk visszatérő divatja a műanyag keret, amit kis lapos formától a nagy ovális panorámáig készítenek, kifejezetten domináns színekkel is.

Gyermekek részére a divatos színes fém és műanyag kereteken kívül, “Specialitások” menüpontban találnak külön fejezetet a legjobb megoldásokról!

Hogy megkönnyítsük a választást készségesen állunk minden vásárló rendelkezésére, hogy segítségükre legyünk az elképzeléseiknek leginkább megfelelő szemüvegkeret kiválasztásában.

 

Az Írisz Optikában többféle márkás szemüvegkeret egyedülálló választékából válogathat!

 

 

Szemüveglencsék

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szemüveglencsét?

 

Az ideális szemüveg elengedhetetlen része a megfelelő szemüveglencse, ennek a kiválasztásához mindenképpen szakember segítségére van szükség. Ha a látásunkhoz előírt és elkészített lencse nem megfelelő típusú és minőségű, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára.

Ha az Ön igényeinek legmegfelelőbb szemüveglencse az alábbi szempontok figyelembe vételével kerül kiválasztásra, akkor garantáltan elégedett lesz szemüvegével.

 

Felírt dioptria!

 

Alapjaiban határozza meg, a szemüveg esztétikai értékét, komfortosságát, hiszen a dioptria mértéktől függően ajánlunk Önnek ún. vékonyított vagy normál vastagságú lencsét.

 

Vékonyított vagy normál vastagságú a lencse?

 

A szemüveglencsét optikailag jellemző egyik legfontosabb érték a törésmutató. Minél nagyobb a törésmutató értéke, annál vékonyabb és esztétikusabb a lencse magas dioptriákban. Ez különösen fontos szempont, és már 2,5 D (dioptria) értékű, vagy nála magasabb értékű szemüveglencsével megrendelt szemüvegek esetében is érdemes alkalmazni. Így a magasabb dioptriájú szemüveglencse esztétikusabban illeszthető akár a fém keretbe is, és szakembereink úgy tudják megmunkálni a lencsét, hogy nem, vagy csak kis mértékben lóg túl a keret hátsó (nem látszó) része felé a lencse.
Az alap, azaz a normál vastagságú műanyag lencse törésmutatója 1.5 értékű, míg a vékonyított lencsék 1.6, 1.67, és 1.74 törésmutatóval készülnek.

zeiss_vekony

 

 

Válasszon laposabb és vékonyabb lencsét (aszférikus lencse)!

 

Aszférikus felületről van szó, ha a szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső és hátsó felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a pluszos (+) lencsék esetén észlelhető a leglátványosabban.
A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencséknél a széleken átnézve az eredetileg egyenes vonalak enyhén elgörbültnek. Ezért a látott kép a lencse közepén a legpontosabb, a szélei felé alig észrevehetően ugyan, de kissé homályos és torz képet ad.
A lényegesen jobb optikai hatás és az esztétikusabb megjelenésen túl további előny, hogy ezek a lencsék kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét, és ugyan így az azon keresztül látott kép  is jobban közelít a valósághoz.

 

 

Egyfókuszú szemüveglencsék

 

A leggyakrabban használt szemüveglencse típus, melynek egyetlen fókuszpontja van. Segítségével vagy csak a távolra látás, vagy csak a közellátással kapcsolatos panaszok korrigálhatóak.

A szükséges dioptria és a szemüvegviselésnek módjából, ill. látásigényéből adódóan számos tulajdonsággal rendelkező lencsetípusból válogathatnak munkatársaink segítségével.

 

Vékonyított lencse:

 

Minél nagyobb a lencse dioptriája, annál szembetűnőbb a vastagság különbség, ezért +/-2.5 dioptria felett már ajánljuk, hogy keretébe vékonyított lencse (1.6 törésmutatójú lencse) kerüljön. Amennyiben az Ön dioptriája meghaladja a +/- 4.0 dioptriát, az esztétika és a jobb látás érdekében is javasolt a következő vékonyítási fokozat használata (1.67 törésmutatójú lencse). Ha szemének dioptriája meghaladja a +/- 6,0 dioptriát, akkor az optimális választás a legmagasabb minőségű (1,74 törésmutatójú lencse) vékonyított lencse használata, keretválasztástól függően.

 

 

 

Aszférikus felületű lencse:

 

Az aszférikus felületű szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső és hátsó felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a pluszos (+) lencsék esetén figyelhető meg a leglátványosabban.

A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencsékkel ellentétben az aszférikus felületű lencsék lényegesen jobb optikai hatást garantálnak látásunkban azáltal, hogy a lencse szélein minimális a torzítás nagyobb a jó látásra használható lencse rész. További esztétikai előnye ezeknek a lencséknek, hogy magasabb dioptriák esetében kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét és ugyan így az azon keresztül látott kép is jobban közelít a valósághoz.

 

 

Antireflex bevonat:

 

Tükröződéscsökkentő (más néven antireflex) bevonatok azok, amelyek a lencsére elölről és hátulról beeső fény visszatükröződését csökkentik le. Segítségével csillogásmentes, élesebb képet kapunk a szemüveggel, mely olvasáskor, számítógép használatkor vagy autóvezetés alkalmával kiemelten fontos, hiszen a látásunkhoz szükséges fény 99.5 % engedi a szembe jutni. Ezzel  komfortosabb látásélményt érünk el, ráadásul a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása és tökéletesen látja a szemünket.

 

UV-szűrő bevonat:

 

A káros környezeti hatások következményeként kialakult fokozott UV-sugárzás nem csupán a bőrünk, hanem a szemünk egészségi állapotára is hatással van. Veszélyezteti a szem első és belső részeinek egészségét is! Ezért szemünk védelme érdekében nem csak a jó minőségű napszemüveg viselete ajánlott, hanem célszerű odafigyelnünk a jó minőségű, és  UV-szűrővel ellátott optikai szemüveg viseletére is.

 

Multifokális szemüveglencsék

 

A multifokális lencsék a legmodernebb technológiával készített, hihetetlenül precízen csiszolt lencsék, melyek különlegessége, hogy Önnek minden távolságra éles képet adnak. Így akár egy szemüveggel képes autót vezetni, újságot olvasni és a számítógépét is használni!

A többfókuszú szemüveglencsék közül a mindennapi használatra a multifokális szemüveglencse a legkényelmesebben használható lencsetípus. Megfelel az esztétika támasztotta követelményeknek is, mert nincs benne éles választóvonal, mint a bifokális lencsében.

Ha távolra nincs is szüksége dioptriára, az ún. „köztes” és olvasó távolságok éleslátására is megoldás a multifokális lencse. Létezik ugyanis olyan változata, mely a felső részen nem tartalmaz dioptriát, illetve kifejezetten a számítógépes munkához lett kifejlesztve.

A legújabb fejlesztésű multifokális lencsék további előnye, hogy már keskeny, kisméretű divatos keretekbe is elkészíthetőek.

 

Munka lencsék, irodai és számítógépes használathoz

 

Ahogyan az elnevezés is mutatja, ezeket a lencséket speciális célra, pl.: irodai munkához ajánljuk. Éppen ezért az ilyen típusú lencsék tulajdonságai is ezeknek a céloknak megfelelően alakulnak. Így viselője használni tudja a lencséket olvasáshoz és  monitor nézéséhez vagy olyan munkához ahol a legapróbb dolgok megfigyelésétől a karnyújtásnyira lévőig fontos a pontos látás! FONTOS kiemelni, ezek a lencsék NEM távoli használatra készülnek!

Ezek a  speciális lencsék nem általános viselésre, hanem kifejezetten asztalnál, karnyújtásnyi munkaterületen végzett munkához fejlesztettek ki (pl. irodai munka), vagy olyan aprólékos munkát végzők számára, akiknek kiemelten fontos az apró tárgyak éles látása (pl. összeszerelők, műszerészek, fogtechnikusok, órások). Lencsetípustól függően ezek a lencsék az olvasó távolságtól akár 1,0-2,0 méterig terjedő tartományban nyújtanak tökéletesen éles képet.

 

Fényre sötétedő lencsék

 

Viszonylag kevesen tudják még, hogy ma már léteznek olyan, a napfény hatására sötétedő lencsék is, melyeket szabadban napszemüvegként, belső térben kivilágosodva pedig hagyományos szemüvegként viselhetünk.
Ha fényérzékeny a szeme és/vagy szeretne a saját dioptriájában egy olyan szemüveget, melyet praktikusan napszemüvegként és hagyományos szemüvegként is használhat, a legkézenfekvőbb megoldás az UV-fényre sötétedő szemüveglencse.

 

Dioptirás napszemüveglencsék

 

Szemüvegesként a nyári napsütés vagy a téli síelés alkalmával sem kell lemondani a napszemüveg viselés lehetőségéről. Optikánk kínálatából többféle megoldás közül választhatnak vásárlóink. Tekintse meg “Specialitások” menüpontunkat.

Léteznek ugyanis dioptriás napszemüveg lencsék, melyek tulajdonságaikat tekintve megegyeznek a napszemüveg lencsék tulajdonságaival. A kiváló optikai hatás és látásélesség biztosítása mellett védik szemünket az éles napfény és az UV-sugárzás káros hatásaival szemben. Lencsetípustól függően rendelhetők normál vagy vékonyított, világosabb és sötétebb barna vagy szürke és zöld színárnyalatokban is. Manapság már a divatos, „tükör” réteggel, ellátott dioptriás napszemüveglencsék is elérhetőek.

Kevesen tudják, hogy a modern technológiának köszönhetően speciális színezéssel az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék nagy része elkészíthető akár íves, napszemüveg változatban is. A barna, a szürke és a zöld többféle színárnyalatából választhatnak vásárlóink a lencse felületének teljes mértékű vagy átmenetes színezésével. Utóbbi esetben a lencse felül sötétebb, míg alul szinte áttetsző. Az UV-szűrő bevonat megrendelésével együtt  garantáltan 100% védelmet nyújthatnak ezek a lencsék is a káros sugárzásokkal szemben, mint a kész napszemüvegek.

 

 

Polarizált szűrős szemüveglencsék

 

Ezeket a szemüveglencséket különösen pl. vezetéshez, horgászáshoz, vízi sportokhoz ajánljuk, mivel speciális kialakításuknak köszönhetően képesek a víz- vagy üvegfelületekről visszaverődő zavaró csillogás kiszűrésére. Természetesen dioptriás napszemüvegnek is kiváló, teljes körű UV-védelemmel ellátott lencsék.

 

Mit nyújt számunkra a polarizált szűrő?


A napfény hullámokban terjed, melyek a háromdimenziós tér minden irányába rezegnek. A polarizált fény szintén terjed, de többnyire két irányban, horizontálisan és vertikálisan. A vertikális fény hasznos információt közvetít az emberi szemnek, lehetővé téve, hogy színeket és kontrasztokat lássunk. Ezzel szemben a horizontális fény ún. „optikai zavart” okoz és vakít, ezért biztonsággal kihagyható, hiszen a látott kép szempontjából felesleges.
A polarizált lencsék speciális kialakításuknak köszönhetően 100%-ig kiküszöbölik a vízszintesen visszaverődő vakító fényt, mellyel megakadályozzák a szem irritációját és a hunyorgást. Ezért, ha Ön polarizált lencsét visel, az alábbi előnyöket élvezheti:

– Nincs többé éles vakító fény
– Javul a látás és élesebbek lesznek a kontrasztok
– A színek kiválóan élvezhetők és élénkebbek lesznek

 

 

Napszemüvegek

 

A jó napszemüveg kiválasztása  fontos szemünk védelmében!

Szaküzletünkben kizárólag olyan napszemüvegeket forgalmazunk melyek lencséje 100% UV védelemmel ellátott, ezen felül optikai minőségű alapanyagból készül és a színezettség mértékétől függetlenül is megfelelő fényáteresztő képességgel rendelkezik az Ön éleslátásának biztosításához.

Az Írisz Optikában többféle márkás napszemüveg egyedülálló választékából válogathat!

 

Három elengedhetetlenül fontos tulajdonság a napvédő lencse tekintetében, amire a választásnál mindenképpen figyelnünk kell!

 

1. A 100% UV védelem mindenki számára egyértelmű, hogy szükséges, de vajon a szemüveglencsén ez hol helyezkedik el?! Két lehetőség van, vagy a lencse külső és belső felületén vagy pedig anyagában (ezek az alapanyagok azonos dioptria esetén vékonyabbak, jobb látást biztosítanak, nagy a szakító szilárdságuk és szinte törhetetlenek),

2. Az optikai minőségű anyagtisztaság és kialakítás két szintén elengedhetetlen tulajdonság az éleslátás érdekében. Az anyagtisztaság a jól átláthatóságért felel, az optikai felületkialakítás pedig a torzítások elkerülése érdekében nélkülözhetetlen,

3. A lencsék fényáteresztő képessége azért fontos követelmény, mert mint tudjuk, látásunk a szembe jutó fény mennyiségétől függ. Értelemszerűen, ha egy napszemüveg lencséjének színező anyaga nem enged át megfelelő mennyiségű fényt  a szemfenék irányába, látásunk tompább, pupillánk egyre tágabb lesz és a napszemüveg lencséje mellett bejutó káros UV sugarakból is több jut a szem első felületére, mint az egészséges lenne.

 

 

A különböző sugárzások típusai a következőek:

 

UV A (315-400 nm)

Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Ellenben a szembe jutva áthatol a szaruhártyán és a szemlencsét károsíthatja! Fontos a szem védelme.

 

UV B (280-315 nm)

Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Ritkulásából következően védekeznünk kell ellene!  Az erős napsugárzás a szem első felületén a szaruhártyát károsíthatja! Bőrrákot is okozhat.

 

UV C (200-280 nm)

Teljesen elnyeli a földi légkör az ózon, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV C-re védelmet biztosítani, természetesen extrém hegységek magaslatain egy ózon lyukas területen mérhető erősebb negatív hatása!

 

Kontaktlencsék

 

Kontaktlencsék és ápolószerek

 

 

Kontaktlencsék, különböző viselésre

 

Minden szemüvegviselő más és más élethelyzetben tekinti szemüvegét zavaró tényezőnek. A kontaktlencsét azért alkották meg, hogy megoldást tudjunk biztosítani ezekben az időszakokban is a komfortosabb éleslátást igénylőknek! A tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően, ma már szinte teljes mértékben tudjuk helyettesíteni szemüvegünket kontaktlencsével.

Az Írisz Optika kínálatában található különböző típusok közül, segítünk megtalálni az Ön számára legideálisabb megoldást.

 

A modern kontaktlencsék

 

Ha Ön a modern és a legújabb technológiát keresi, szereti  a technikai újdonságokat, akkor Önnek az alábbi kontaktlencséket ajánljuk. A lenti típusok mindegyike a legfejlettebb gyártástechnológiának és  szilikon-hidrogél alapanyagának köszönhetően a legmagasabb oxigén-áteresztő képesség mellett, a legtöbb folyadék megkötésével,  a lehető legjobb komfortérzetet garantálják viselőjük számára.

A legkomfortosabb kontaktlencse viselés érdekében a következő lencséket javasoljuk azok számára is, akik idejük nagy részét akár légkondicionált irodában, autóban, vagy napi több órában számítógép előtt töltik.

 

Bausch and Lomb, Purevision 2                  1 havi viselés, a dobozban 3 havi mennyiség

 

 

Cooper Vision, Biofinity                           1 havi viselés, a dobozban 1,5 havi mennyiség

 

 

A legkorszerűbb és legkényelmesebb viselésű kontaktlencsék

 

Az egyszer használatos naponta eldobható lencséket ajánljuk azoknak, akik szeretik szemüvegüket viselni, de időnként mégis egy kényelmesebb megoldásra vágynak. Heti 1-2 alkalommal, vagy még ritkábban, akár sportoláshoz, kiránduláshoz, egy színház vagy koncert alkalmával a szemüvegük helyett a kontaktlencse szabadabb és kényelmesebb megoldást kínál a tökéletes látásélesség mellett. Azok, akik rendszeres kontaktlencse viselők, de nyaralás alkalmával még sem szeretnének a kontaktlencse tisztításával naponta foglalkozni, biztonságos megoldás a napi eldobható lencse, hiszen nem igényel ápolást, még is minden nap friss lencsét tehetnek szemükre. Akik szeretik a vízi sportokat, nekik  kizárólag ezek a lencsék garantálják az egészséges és biztonságos kontaktlencse viselést. Különböző típusaikról felvilágosítást kaphat üzletünkben.

 

 

 

Az elmúlt évek technológiai fejlesztéseinek köszönhetően,  már a legtöbb lágy kontaktlencse típus elérhető az asztigmiás korrekciót igénylők, azaz a „cilinderes szemüveget” viselők számára is. Az utóbbi pár évben a fejlesztések kiterjedtek a magasabb “cilinder” értékekre is, ezzel lehetőséget biztosítva az erős korrekciót viselők számára is.

Multifokális kontaktlencsék

 

Azoknak ajánljuk, akiknek már külön olvasó korrekció használatára is szükségük van!
A gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően modern megoldást kínálunk a multifokális kontaktlencsék használatával azoknak, akik elérik a presbyop életkort (kb. 40. életévüket), amikor már különböző dioptriára van szükségünk a távoli, a köztes és az olvasási távolságokban is. Ennek a speciális lencsének a használatával nekik sem kell lemondaniuk a kontaktlencse viselésről!

Kontaktlencse ápolószerek

 

A kontaktlencsékhez hasonlóan az ápolófolyadékok is eltérőek lehetnek. A többfunkciós folyadékok igazán egyszerűvé és kényelmessé teszik a lencseápolást, mivel egyszerre tisztítható, fertőtleníthető és leöblíthető velük a kontaktlencse.

Az ápoló folyadékok többsége akár bármelyik lencsével alkalmazható, de a folyadék összetételéből és a kontaktlencse alapanyagából fakadóan adódhatnak eltérések, egyéni érzékenységek. Minden esetben konzultáljon kontaktlencse specialistánkkal és csak az általa javasolt folyadékot használja,  figyelmesen olvassa el és tartsa be a folyadék dobozában található, a gyártó által kibocsájtott használati utasítást!